Posted in Nieuws

Hart van Nijmegen, Interview Februari

Pianostemmers Wijnen & Van
Oosterom: nieuw en toch vertrouwd

wijnen en van oosterom
- Roy van Niftrik (links) en Jack van Bindsbergen met stemhamer

Sinds kort kent de Hazenkamp professionele pianostemmers: Wijnen & Van Oosterom. Toch heten ze Van Bindsbergen en Van Niftrik. Hart van Nijmegen ging vragen hoe het zat, maar wilde ook weten wat het vak van pianostemmer eigenlijk inhoudt.

Paul Wijnen begon in 1987 als zelf- standig pianostemmer en breidde zijn bedrijf in de jaren negentig uit door met Tom van Oosterom niet alleen piano’s en vleugels te stemmen, maar deze ook te verkopen, te verhuren en te vervoeren. Zo ontstond Wijnen & Van Oosterom.

In de leer
Jack van Bindsbergen verscheen in 2001 op het toneel. Na 22 jaar pianostemmen bij Van Kalmthout – ook een Nijmeegse pianozaak – moest Jack omzien naar een andere baan. Hij werd pianostemmer bij
stemhamer tijdens stemmen

Wijnen & Van Oosterom. “Ergens rond 2004 kwam een zekere jongeman de winkel binnen”, zegt Jack met ironie, “die moest een pianosnaartje hebben, maar was ook op zoek naar een rubberen stem- keil om tussen de snaren te steken.” Die jongeman was Roy van Niftrik. “Ik kwam vaker”, zegt Roy, “en al snel bleek dat Jack

en ik meer konden horen dan de meeste pianostemmers. Jack wilde mij het vak wel leren. Zo raakten we bevriend en leerde ik als veertienjarige in mijn vrije uren bij Wij- nen & Van Oosterom het pianostemmen.” In 2018 werd Roy van Niftrik – inmid- dels werkzaam als advocaat – eigenaar van de zaak en zette deze samen met Jack van Bindsbergen voort. Het betekende echter dat de piano’s en vleugels de deur uit moesten, alleen het pianostemmen bleef over. Jack doet het meeste werk, Roy af en toe als hij er tijd voor heeft.
Pianostemmen
Wat houdt het werk van Jack eigenlijk in? Piano’s en vleugels zijn snaarinstrumen- ten. Eenvoudig gezegd: als je een piano- toets indrukt, slaat er in de pianokast een hamertje op een snaar (of op meerdere tegelijk). Die snaar moet goed gespan- nen zijn, anders heeft die niet de juiste geluidsfrequentie en klinkt het vals. Een pianostemmer kan er met een stemvork, een stemhamer, een stemkeil en een zeer ontwikkeld gehoor voor zorgen dat een de snaar de juiste spanning heeft. Jack moet zijn werk anders organiseren dan de meesten. Vanwege zijn visuele beperking – hij is zo goed als blind – vergt het een behoorlijke organisatie om via het openbaar vervoer de klanten te bereiken en vervolgens de instrumenten te stem- men zonder deze te kunnen zien. Maar hij doet zijn werk al ruim veertig jaar op een doortastende manier en met succes. En de klanten? Die zijn dik tevreden en dat is te merken aan de gestaag groei- ende klantenkring van particulieren, concertzalen en andere podia.

Tekst: Ypie Veenstra
(ypie@hartvannijmegen.nu)

Foto’s: Marc Boland
(www.marcboland.com)

Ga voor meer informatie naar
pianonijmegen.nl

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart