Onderhoud & advies

Voor een goed onderhoud van uw instrument bevelen wij aan om uw piano of vleugel iedere 6 maanden te laten stemmen. Op die manier behoudt u voldoende spanning op de snaren en beperkt u verlies van de klank. Voor concerten raden wij aan het instrument vóór de repetitie en kort vóór het concert te laten stemmen. Ook hier geldt dat het klimaat zoveel mogelijk stabiel gehouden moet worden om de stemming zo min mogelijk te beïnvloeden. In dit verband speelt ook de kwaliteit van uw instrument een rol. Wij maken u er op attent dat als uw instrument geruime tijd niet gestemd is, het meestal niet mogelijk is met één stemming het instrument terug te brengen op de concertstemming van 440Hz.

Het frequent onderhouden van uw instrument is belangrijk. Het klimaat werkt in op de toestand van uw instrument. De temperatuur en met name de luchtvochtigheid beïnvloeden de stemming. De luchtvochtigheid kan gemeten worden door een hygrometer in de buurt van de piano of vleugel te plaatsen. Een normale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% – 70%. Onder de 50% is te droog voor het instrument en boven de 70% is te vochtig. Langdurige droogte of hoge vochtigheid zijn schadelijk voor uw instrument.

Laat verhuizingen van piano’s en vleugels door gerenommeerde bedrijven vakkundig uitvoeren. Zo voorkomt u onder meer onnodige schades aan uw instrument. Heeft u het instrument laten vervoeren, laat de piano of vleugel dan 4 tot 6 weken acclimatiseren alvorens een stemming te laten uitvoeren. De kans op behoud van stemming is dan groter.

Afspraak maken?